Karin Leibbrandt

Even voorstellen...

Karin Leibbrandt

In 1996 startte ik met mijn studie diergeneeskunde. Ik heb destijds nooit gedacht dat ik me na mijn studie vooral met het trainen en revalideren van paarden bezig zou houden. Ik wilde namelijk altijd graag (top)sportpaardenarts worden. Helaas kwam ik er gedurende mijn opleiding achter dat het vooral inhield dat ik moest weten welke medicatie ik in welke dosering en op welke manier moest toedienen, zodat ik een paard “fit” genoeg kon krijgen om wel de ring in te gaan om te presteren, zonder een positief resultaat te krijgen bij de dopingtest.


Dat was niets voor mij, dus nadat ik afgestudeerd was besloot ik eerst in de eerstelijns paardenpraktijk te werken en rustig uit te zoeken in welke richting ik mij wilde specialiseren. In die tijd kwamen er veel paarden op mijn pad die op jonge leeftijd kreupel werden en/of gedragsproblemen vertoonden, waar geen verklaring voor gevonden kon worden.  Het fascineerde mij waarom er zo veel paarden op jonge leeftijd geblesseerd raakten en waarom de behandelingen die we hadden vaak niet afdoende werkten. Dat zorgde ervoor dat ik me ging afvragen: ”Waar komt dat door, en waarom gebeurt het?”.


Ruim 20 jaar geleden was er nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de effecten van hyperflexie (laag diep en rond en rollkur) tijdens de training. Ik moest dus de effecten die deze manier van trainen heeft op het paardenlichaam zelf onderzoeken en vaststellen. Daarnaast moest ik ook zelf bedenken wat een gezonde en juiste manier van trainen is.  Ik herinnerde mij de woorden van één van mijn favoriete docenten aan de faculteit: “Als niks bekend is en er geen literatuur beschikbaar is, dan moet je je gezonde boeren verstand gebruiken. Dus dat heb ik gedaan! Zijn woorden hoor ik nog regelmatig in mijn hoofd: “use your common sense”.

Contact met Karin

"Het fascineerde mij waarom er zo veel paarden op jonge leeftijd geblesseerd raakten en waarom de behandelingen die we hadden vaak niet afdoende werkten"

De afgelopen 22 jaar heb ik benut om paarden te revalideren, ze om te scholen van hyperflexie naar een gezonde, biomechanisch correcte wijze van trainen en heb ik geleerd hoe belangrijk een gezond functionerend myofasciaal systeem is (voor meer info zie de kennisbank). Ook heb ik mijn eigen rijmethode ontwikkeld, genaamd 4dimensiondressage, geef ik al 12 jaar lang opleidingen en heb ik het boek: “Je paard succesvol trainen; Paardvriendelijk presteren met het moderne sportpaard” geschreven.


Ik heb dus mijn specialisatie gevonden. Anders dan wat ik had verwacht, maar ik zou niets anders meer willen. Paarden revalideren, in de breedste zin van het woord heeft mijn volledige hart en passie. Je bouwt een band op met je paardenpatiënten, want revalideren is geen quick fix. Je begeleidt ze voor langere tijd en soms moet je alles uit de kast halen om de juiste oplossing te vinden.


Alhoewel het altijd superdruk is vind ik gelukkig zo nu en dan ook nog wat tijd om af te reizen naar het buitenland om lezingen te geven over alles wat met revalidatie, training, biomechanica, hypermobiliteit en het myofasciale systeem te maken heeft. Tijdens mijn reizen naar het buitenland ben ik hele mooie mensen tegen gekomen die allemaal hard werken om het voor de paarden beter te maken in deze wereld en ik ben dankbaar dat ik mijn steentje bij mag dragen.


Share by: