Equine Functional Evaluation

Equine Functional Evaluation

Wij kunnen jullie helpen!

Neem contact op!

Equine Functional Evaluation

In de afgelopen 20 jaar zien we een groeiend aantal paarden dat vast loopt, zonder duidelijke diagnose. Daarom zijn we op zoek gegaan naar wat daar aan ten grondslag ligt.


Daarvoor gebruikt Karin haar kennis vanuit haar algemene veterinaire achtergrond in combinatie met 20 jaar ervaring als revalidatie dierenarts, myofasciaal release therapeut, revalidatietrainer en vanuit de biomechanica.


Op welke manier lopen paarden vast?

- Onverklaarbare kreupelheden. Je hebt je paard binnenste buiten laten keren, maar er wordt geen duidelijke oorzaak gevonden.

- Gedragsproblemen onder het zadel waarbij geen duidelijke fysieke oorzaak wordt gevonden.

- Je paard ontwikkelt zich niet goed, de bespiering blijft matig.

- Je paard kan of wil geen lengte in de hals aannemen, blijft zich opkrullen

- Je paard is sterk op 1 teugel of wil 1 kant niet goed opdraaien

- Je paard beweegt korter en stijver dan je van hem gewend bent

- Je paard begon fijn en licht in de hand maar wordt steeds stugger en sterker

- Je paard voelt instabiel en wiebelig aan

- Je paard blijft gevoelig op zijn rug

- Je paard struikelt veel

- Je paard kantelt met het hoofd

- In het begin gingen jullie snel vooruit, maar nu lijkt er geen verder verbetering te komen in het rijden

Je bent niet de enige!

Heel veel combinaties lopen hier vroeg of laat tegenaan. Paarden zijn atletischer en eleganter geworden, maar de keerzijde is wel dat ze ook kwetsbaarder zijn geworden, minder stabiel en blessure gevoeliger. 

Daarnaast zijn ze ook sensitiever geworden waardoor elke kleine disbalans of elk klein pijntje al in de weg zit.

Door echte sportpaarden te fokken lijkt het makkelijker om ze te trainen, maar het omgekeerde is waar.


Wij kunnen jou helpen

Wil je meer inzicht in wat er met je paard aan de hand is en wat hij nodig heeft om goed te kunnen functioneren en fysiek en mentaal zo gezond mogelijk te zijn? 

Het vinden van een duurzame oplossing voor je paard is voor ons het allerbelangrijkste!

Tijdens een EFE Equine Functional Evaluation beoordelen we je paard op:

- Bouw en hoe dat de training beïnvloedt

- (hyper)mobiliteit en hoe dit de algemene gezondheid en de training beïnvloedt

- De functie van het bewegingsstelsel

- De functie van hals, rug en bekken

- De functie van het myofasciale systeem

- Lokaliseren we pijnklachten

- Het zenuwstelsel, gedrag en coördinatie

- Hoef- beenbalans

- Pasvorm van het zadel


We leggen alle informatie naast elkaar, ook die van de eerdere trajecten en onderzoeken die je eventueel al hebt laten doen.

Hoe ziet een EFE eruit?

Het consult duurt ongeveer 1.5 uur en begint met het bespreken van het intake formulier en de problemen waar je tegenaan loopt. 

Daarna wordt het paard beoordeeld in stand, in beweging op harde en zachte bodem. Er wordt een neurologisch onderzoek gedaan en de coördinatie wordt getest. Aan de longe wordt het paard beoordeeld op balans, mobiliteit wervelkolom en het bewegingsstelsel.

Indien gewenst beoordelen we je paard ook onder het zadel. Dit is met name belangrijk als paarden de klachten alleen onder het zadel laten zien of als de klachten subtiel zijn.


Deskundig advies

Op basis van de uitkomsten van de EFE en alle eerdere onderzoeken stellen we een revalidatie advies op. Dit advies omvat:

- Een behandeladvies

- Advies mbt hoef- beenbalans

- Voedingsadvies 

- (revalidatie) trainingsadvies

- Zadeladvies

- Algeheel gezondheidsadvies

- Advies mbt gedrag

- Doorverwijzing voor verdere onderzoeken indien nodig


We denken met je mee in oplossingen. Wil je je paard zelf revalideren? Of wil je je paard liever onderbrengen bij 1 van de 4D revalidatietrainers? Wil je thuis begeleiding? 

Omdat we samenwerken met een heel netwerk aan trainers en behandelaars is het bijna altijd mogelijk om bij jou in de buurt een goed team samen te stellen wat jou kan helpen de problemen van je paard op te lossen.

Preventief

Natuurlijk kun je ook bij ons terecht als je paard nog geen of weinig problemen of blessures heeft. Graag zelfs! Voorkomen is beter dan genezen. Dus als jij wilt weten welke uitdagingen jouw paard heeft vanwege zijn bouw of toegenomen flexibiliteit en wat er allemaal kan bijdragen om hem gezond te houden dan ben je zeker welkom om een afspraak in te plannen.


Locatie

Op dit moment worden de Equine Functional Evaluations uitgevoerd op de locatie van Debbie van der Aar van Equitation Academy in Kootwijkerbroek. Zij is een zeer kundige revalidatietrainer. Zij kan ook jouw paard longeren en rijden tijdens de EFE. Bijvoorbeeld als jouw paard veel spanning heeft op vreemd terrein en je het zelf niet aandurft, of als je gewoon liever vanaf de grond meekijkt om een goed beeld te krijgen. 

Het voordeel van Debbie is dat zij binnen zeer korte tijd je paard in balans weet te brengen en dat geeft heel veel informatie. Sommige paarden laten een onregelmatigheid zien als ze uit balans zijn, maar niet als ze in evenwicht lopen. Dat vertelt veel over het ruggebruik en waar we letterlijke en figuurlijke pijnplekken moeten zoeken. 


Quick fix

Helaas, die hebben we niet. Een paard gezond houden is een flinke uitdaging en daar komen veel dingen bij kijken. Des te langer een paard problemen heeft gehad, des te meer tijd kost het om het paard weer comfortabel en gezond te krijgen. 

Wat wij beloven is dat wij onze uiterste best zullen doen om je daarbij te helpen en wij hebben van jou ook wat nodig…..je volledige inzet om je paard zo optimaal mogelijk te trainen en zo goed mogelijk aanpassingen te doen in het voordeel van je paard. Bij paarden revalideren hangt het succes er van af of “alles klopt”. Kleine dingen kunnen een mega verschil maken, in positieve of negatieve zin. Een paard revalideren is een team effort. Als jij er voor gaat, dan staan wij voor je klaar!

Ik wil hulp met mijn paard


Ja! Ik wil graag meer weten!

Wil je meer inzicht in wat er met je paard aan de hand is en wat hij nodig heeft om goed te kunnen functioneren en fysiek en mentaal zo gezond mogelijk te zijn? 

Neem contact op
Share by: