Training

TRAINING

 "Je paard trainen om hem gezond te maken én te houden, terwijl je er voor zorgt dat zowel jij als je paard er plezier in hebben, dat is de kunst”

"Misschien herinner je je nog de eerste keer dat je op een paard of pony zat. De heerlijke paardengeur, je handen in z’n manen en het magische moment dat je pony in beweging kwam. Het gevoel dat je gedragen werd en je één was met zo’n prachtig dier."



Velen van ons raken dat magische gevoel kwijt. Vaak moeten er wedstrijden gereden worden om te presteren of ligt er op een andere manier druk op de training. Tegenwoordig moet alles snel dus ook bij het opleiden van een paard. Alleen laat het paarden lichaam zich niet ophaasten. Als wij sneller willen gaan dan het lichaam aankan dan ontstaan er allerlei blessures en gedragsproblemen.

Een van de problemen die mensen vaak met mij delen is dat het paard als jong paard licht in de hand was, maar in de loop der tijd steeds stugger en sterker begon te worden en meestal is het paard sterker op 1 van de beide teugels. Langzaamaan is het paardrijden een krachtmeting geworden met je paard. Je armen en schouders doen pijn. Misschien scoor je nog wel je punten op de wedstrijden, maar het fijne gevoel is er niet meer.


Hoe komen we nu terug naar lichtheid, moeiteloosheid en harmonie? Het magische gevoel dat je samen met je paard aan het werk bent en je een spontane glimlach op je gezicht krijgt? Het gevoel dat je alleen maar iets hoeft te denken en je paard doet met je mee omdat je paard krachtig, stabiel EN zacht is……


Dat allemaal ontstaat als we het paard op eigen benen laten bewegen. Dat betekent dat het paard dusdanig in balans is dat hij zijn ruiter daarvoor niet meer nodig heeft. Een paard dat verticaal uit evenwicht is heeft een driedimensionale kronkel in zijn lijf. Van voren gezien is dit een rotatie waarbij de schoft naar links of naar rechts draait. Van opzij zakt het paard te veel in de lage hals en het begin van de rug en bolt wat op in de lendenen, een horizontale S curve, waardoor het gewicht naar de voorhand gaat. Van bovenaf gezien zit er een incorrecte buiging in de wervelkolom naar links of rechts.


Hierdoor kan een paard niet ontspannen omdat hij zichzelf overeind moet houden door te compenseren m.b.v. spierspanning. Hij heeft zijn hoofd nodig als counter balance, dus als de schoft naar links en beneden zakt, dan gaat zijn hoofd omhoog en naar rechts. Als de ruiter nu vraagt of het paard “aan te teugel wil lopen”, komt hij helemaal in de problemen, want dan heeft hij geen hoofd en hals meer om als tegengewicht te gebruiken.


Wat dan wel? We gaan het paard in verticaal evenwicht brengen, oftewel, we leren het paard om het gewicht van de romp precies midden tussen de schouderbladen te plaatsen. Hierdoor raken we in 1 klap alle kronkels in alle drie de richtingen kwijt. De wervelkolom is helemaal recht, het paard valt niet meer om, zijn schoft gaat ook al wat omhoog en daarom hoeft hij zijn hoofd niet meer als counter balance te gebruiken. Het gevolg? Het paard pakt zelf een voorwaarts neerwaartse tendens en neemt de hand van de ruiter mee!

 “Aanleuning is de verbinding die het paard maakt met de hand van de ruiter”

De meeste paarden pakken het verticaal evenwicht supersnel op. Het geeft ze veel comfort, dus zodra ze het gevoeld hebben, zoeken ze het zelf op.

En als ze wat sterker worden kunnen ze zich stabiliseren en op eigen benen in verticaal evenwicht blijven. Als ruiter voelen we dan een ontspannen maar actief paard, dat tactmatig en krachtig beweegt met een fijne bounce. Het paard straalt tevredenheid uit, heeft een zachte blik en briest regelmatig.


En wat dan?


Verticaal evenwicht is de eerste stap, daarna gaan we verder met de zijdelingse buiging en meer verzameling. Deze stap wordt door het paard meestal iets minder enthousiast ontvangen, want de techniek is echt even puzzelen voor ze en meer gedragenheid is hard werken.


Maar zodra ze de techniek beheersen en zo veel kracht hebben opgebouwd dat ze dit moeiteloos kunnen, worden ze er juist heel blij van. De beweging wordt nog gebalanceerder, lichtvoetiger en krachtiger. Het paard laat zijn lichaam als één geheel functioneren en gaat dansend bewegen. Zijn lichaam wordt stabiel en zacht, waardoor hij ook mentaal verzacht.


En een mentaal zacht paard dat stabiel is en in balans loopt, pikt de meest subtiele signalen van de ruiter op en gaat daar moeiteloos en met plezier in mee. En dat zorgt voor het harmonieuze plaatje waarbij paard en ruiter één zijn. 


De 4DimensionDressage methode is stap voor stap opgebouwd. Het is gebaseerd op biomechanica en afgestemd op het leervermogen van het paard. De puzzelstukjes worden eerst los van elkaar gehaald en getraind om ze later weer samen te voegen. Hierdoor leert het paard een perfecte controle over zijn eigen lichaam te krijgen en daar worden ze stoer en groots van.


De belangrijkste stappen zijn:

  • Balans
  • Ontspanning
  • Activatie
  • Stabilisatie


Deze stappen loop je keer op keer met je paard weer door alleen dan steeds op een hoger niveau. Balans zorgt ervoor dat het paard kan gaan ontspannen, maar als we het veersysteem van het paard aan willen zetten zodat de juiste tonus op bindweefsel en spieren komt te staan, moeten we het paard voldoende activeren. We krijgen dan een ontspannen aanspanning oftewel een positieve (spier)tonus. Hierdoor stabiliseert het paard zijn hals en romp en krijgen zijn benen de ruimte om te bewegen.



Het paard leert een gezonde lichaamshouding aan door middel van de 4 dimensies. Deze leren we het paard ook eerst los van elkaar:



  • Verticaal evenwicht

    Beschrijf het item of beantwoord de vraag zodat geïnteresseerde websitebezoekers meer informatie krijgen. U kunt de nadruk leggen op deze tekst met behulp van opsommingstekens, gecursiveerde of vetgedrukte letters en links.
  • Horizontaal evenwicht

    Beschrijf het item of beantwoord de vraag zodat geïnteresseerde websitebezoekers meer informatie krijgen. U kunt de nadruk leggen op deze tekst met behulp van opsommingstekens, gecursiveerde of vetgedrukte letters en links.
  • Lateroflexie (zijdelingse buiging)

    Beschrijf het item of beantwoord de vraag zodat geïnteresseerde websitebezoekers meer informatie krijgen. U kunt de nadruk leggen op deze tekst met behulp van opsommingstekens, gecursiveerde of vetgedrukte letters en links.
  • De richting van de voor en achterhand verplaatsen

    Beschrijf het item of beantwoord de vraag zodat geïnteresseerde websitebezoekers meer informatie krijgen. U kunt de nadruk leggen op deze tekst met behulp van opsommingstekens, gecursiveerde of vetgedrukte letters en links.
4DimensionDressage

Deze 4 dimensies in combinatie met het kunnen regelen van de energie waarbij we spelen tussen meer voorwaartse en meer opwaartse energie, zorgen er voor dat je paard zowel de basis als de oefeningen heel gemakkelijk kan leren.

Elke beweging en elke oefening is uiteindelijk opgebouwd uit de 4 dimensies en het controleren van de energie.

Dit betekent dat als je paard deze basisprincipes kent, alle oefeningen heel logisch zijn en je hem die niet aanleert als een kunstje maar als een bewegingstechniek. 

Share by: